Takaisin

Korona palautti omistajanvaihdokset omistajien agendalle – syytä onkin


Vuosi 2020 jää mieliin koronavuotena. Se on vaikuttanut kaikenikäisiin, päiväkotilapsista eläkeläisiin. Se on vaikuttanut niin työhön kuin vapaa-aikaan. Olemme syvässä kriisissä.

Kun Suomi ja Eurooppa kutakuinkin suljettiin keväällä, yritykset eri toimialoilla ryhtyivät toimenpiteisiin, joiden avulla akuutista kriisistä selvitään. Kassavirta piti turvata hinnalla millä hyvänsä. Onneksi kesän aikana epidemiatilanne hellitti ja lukkotilanteesta päästiin. Syksyn aikana emme ole palanneet samanlaiseen lukkoon. Myös henkisesti ero on suuri.

Perheyritysten kentässä on noussut esiin trendi, että syvimmän akuutin kriisin jälkeen perheyritykset katsovat tulevaisuuttaan pidemmällä tähtäyksellä. Kiinnostusta perheyrityksen jatkajien valmennuksiin ja omistajien yhteisen tahtotilan löytämiseen on ollut selvästi aikaisempaa enemmän. Myös sidosryhmien kanssa keskustellessa tulee esille, että kun vielä keväällä keskustelut yritysmyynneistä, niiden ostamisista, sukupolvenvaihdoksista tai listautumisista olivat jäissä, nyt on otettu esille suunnitelmia, joilla halutaan turvata yritystoiminnan tulevaisuus pitkälle koronapandemian jälkeiseenkin tilanteeseen. Valmistautuminen uuteen normaaliin koskee myös valmistautumista omistajapohjan tai koko omistajanvaihdoksen mahdollisuuksiin.

Omistajanvaihdosfoorumin tilaama ja LUT-Yliopiston toteuttama Jatkajaraportti 2019 toteaa, että yritysten jatkajat tavoittelevat yritysten kannattavuuden vahvistamista kasvun kustannuksella. Yksi syy voi olla se, että omistajanvaihdosten kautta siirtyvät yritykset eivät monesti ole liiketoiminnallisesti huippukunnossa. Raportin tekijöiden mukaan näin voi olla varsinkin silloin, kun luopuminen tapahtuu vasta viime hetkellä, jolloin yrityksen tilanne on päässyt ehkä heikentymään jo pidemmän aikaa. Tärkeänä syynä kannattavuuden korostamiseen voi olla myös omistajanvaihdosten epäedullinen sääntely. Kun päähuomio sekä ajan ja resurssien panostukset ovat kannattavuudessa, lisäpanostukset investointeihin voivat jäädä pitkäksikin aikaa. Tämän suuntaiset päätökset johtavat heikkoon tuloksentekokykyyn ja vievät yritykseltä kilpailu- ja kasvumahdollisuudet. Suomen elinkeinoelämän ekosysteemi kokonaisuudessaan pärjää silloin suotta heikommin kuin miten se voisi pärjätä.

Tässä ollaan omistajavaihdosfoorumin ydintehtävän äärellä. Yrityksen pitää saada uudet omistajat mieluummin aiemmin kuin myöhemmin.

Koronapandemia on maailmanlaajuisesti katastrofi ja yritykset eri puolilla maailmaa taistelevat olemassaolostaan. Kaiken tämän keskellä on hienoa, että yritykset ovat heränneet pohtimaan tulevaisuuttaan keskipitkällä ja pitkällä tähtäyksellä. Yrityksen siirtymistä seuraavalle sukupolvelle tai uusille omistajille on syytä pohtia systemaattisesti. Suomalaiset yritykset ansaitsevat jatkuvuutta.

Onnistunut omistajanvaihdos turvaa yrityksen jatkuvuuden ja menestyksen vuosiksi eteenpäin, luo usein kasvua ja mahdollisuuksia uudistua. Selvitäkseen tästä kriisistä Suomi tarvitsee yrityksiä, jotka luovat työpaikkoja, vaurautta, hyvinvointia ja elinvoimaa sukupolvien yli tulevaisuuteen.

 
Auli Hänninen
toimitusjohtaja Perheyritysten liitto


Kirjoitus julkaistu alunperin Omistajanvaihdosfoorumissa, www.ov-foorumi.fi
Omistajanvaihdosfoorumin tavoitteena on yrityskauppojen ja sukupolvenvaihdosten vauhdittaminen. Hankkeen rahoittajina ovat työ- ja elinkeinoministeriö sekä Elinkeinoelämän keskusliitto EK, Suomen Yrittäjät, Finnvera, Business Finland, Perheyritysten liitto, Nordea, Danske Bank, Deloitte, Suomen uusyrityskeskukset ja Suomen Yrityskaupat. Ov-foorumissa ovat mukana myös SEKES, Suomen Yrityskummit ja Seinäjoen ammattikorkeakoulu ja Lappeenrannan Teknillinen Yliopisto.